Categorii Blog

Nu mai rata nicio ofertă !

Izbucul Tauz

2016-02-17 09:40:59 0 De: Kpro.ro Vizualizări: 915
Izbucul Tauz

Nu departe de Arieseni, in Tara Motilor, pe drumul forestier care pleaca de la Garda de Sus spre catunul Casa de Piatra un mic indicator ne semnaliza ca suntem in apropierea Izbucului Tauz.
Pasii ne-au purtat asadar pe urmele celebrului “supravietuitor” Bear Grylls de la Discovery care a vizitat locatia in trecerea sa prin Muntii Apuseni si nu a ratat sa ne impresioneze  cu un celebru salt in apa  Izbucului Tauz.
Denumirea obiectivului ne-a dus cu gandul la ceea ce urma sa gasim. Conform DEX, un izbuc este “ un izvor de apa cu debit intermitent care se formeaza in regiunile carstice si functioneaza pe principiul sifonului “ . Acest izvor, denumit Izbucul Tauz ( izbuc, asa cum ne sugereaza etimologia cuvantului, de la “ a izbucni “), este de fapt locul de iesire dintr-o pestera sau galerie carstica inundata a unui rau catre suprafata si functioneaza pe principiul sifonului – dupa umplerea cavitatii cu apa, presiunea face ca apa adunata in golul carstic sa tasneasca cu putere la suprafata la anumite intervale.
Imediat ce am intrat pe potecuta ingusta peisajul se schimba complet si este de o frumusete aparte . Albia raului este mascata de copacei tineri, o padurice de amestec de foiase si conifere, pietre de diverse dimensiuni, pline de muschi si licheni, ferigi, trunchiuri de copaci si crengi frante, precum si urme ale unor trecute viitori. Admirand imprejurimile nu apucam sa simtim cum trece timpul sau oboseala traseului, natura ne “fura”. Atentie totusi, muntele si iesirile in natura necesita atentie, prudenta, echipament potrivit, accesorii ce sunt un "must have" in orice iesire outdoor: o lanterna buna (de preferat o lanterna frontala), un cutit, un dispozitiv de aprins focul si bineinteles recipient cu/pentru apa.
Doua podete de busteni presarate de-a lungul apei ne trec de pe un mal pe altul, ajutandu-ne sa descoperim o frumoasa cascada, pentru ca in final sa rasara, in fata unor pereti stancosi semeti Izbucul Tauz. Peisajul care ni se deschide in fata ne depaseste asteptarile, locul este superb, incarcat de mister si magnetism. Ni se dezvaluie un lac mic cu apa cristalina, iar atmosfera este coplesitoare. Lumina care razbate printe copaci da apei o culoare verde azur, iar susurul apei ne transpune intr-o lume de basm. Umiditatea crescuta si vegetatia luxurianta ne trimit cu gandul la peisajele din jungla.
Ce se ascunde sub micutul ochi de apa este de poveste. Izbucul Tauz este cea mai adanca pestera scufundata de pe teritoriul Romaniei, este rezervatia naturala declarata monument al naturii. Este locul unde apa pierduta in subteran prin pesterile Coiba Mare si Coiba Mica se reintoarce la suprafata, formand un adevarat rau. Nu am gasit informatii certe, insa cu siguranta se face legatura si cu pestera Ghetarul Vartop aflata putin mai sus de Coiba Mare. Prin urmare nu ne-am mirat sa descoperim, pe langa cativa turisti, si scafandrii profesionisti. Locul exercita o atractie deosebita pentru cei care fac scufundari, datorita datelor tehnice care il recomanda : adancime de 85-130 m, galerii inguste, aproape imposibil de explorat.

Si cum de cele mai multe ori natura isi cere tributul ei, o placuta comemorativa de bronz aflata pe unul dintre versanti ne atrage atentia ca in 2002 un mare scafandru speolog polonez si-a piedut viata la adancimea de 80 m prins de curentii puternici din pestera in incercarea sa de a descoperi misterele din adancuri.
Ramanem coplesiti de frumusetea locului si de suprematia naturii si ne bucuram de spectacolul pe care aceasta ni-l ofera.
O vizita la Izbucul Tauz este ideala pentru iubitorii de natura salbatica si amatorii de senzatii. Este un obiectiv pe care ar fi pacat sa nu il bifati daca ajungeti in zona, veti ramane impresionati de frumusetea locului. Dar nu va aventurati niciodata in calatorie fara partenerul de nadejde pe drumuri de munte : o lanterna Olight.

Bineinteles, toate aceste locuri unice in lume, absolut magnifice, aflate in minunata noastra Romanie, nu sunt conservate, nu sunt amenajate, sunt lasate in voia sortii. Va rugam sa nu deteriorati aceste minunatii pentru un "selfie", nu lasati gunoaie (eventualele gunoaie luati-le cu voi acasa deoarece nu exista cosuri de gunoi in zona), nu va declarati iubirea scrijelind asta pe peretii pesterilor sau pe unde apucati etc....

Sa conservam fumusetile naturii si sa ne bucuram de ele si natura ne va rasplati!

Tags: romania, pestera

Comentarii

Scrie Comentariu

Kpro.ro © 2019 | creat cu de unWeb.ro

Contact

Cu ce te putem ajuta?

Locația noastră

Str. Andrei Barseanu, nr.9, Bucuresti sector 3

0729.85.82.55 ; 031.805.66.74

Luni - Vineri : 14:30 - 18
Sâmbata: Închis
Duminică: Închis