Categorii Blog

Nu mai rata nicio ofertă !

Componentele unei lanterne

2016-02-17 09:50:52 0 De: Kpro.ro Vizualizări: 1343
Componentele unei lanterne

O lanterna profesionala cu led este formata din mai multe parti: corp metalic lanterna, buton sau butoane operare, sticla protectie, optica, led sau led-uri, driver - partea electronica, baterii sau acumulatori, sistem intern de disipare a caldurii.

O sa incercam sa descriem fiecare subansamblu, folosindu-ne ca exemplu gama de lanterne profesionale Olight. Anumite subansamble pot fi diferite sau inexistente la alti producatori.

Corp metalic exterior - eceasta parte este de fapt "sasiul" lanternei si are o importanta cruciala in functionarea corecta a lanternei (prin prisma disiparii caldurii produse de led), rezistenta la socuri, rezistenta la apa etc. Corpul lanternelor led Olight este din aluminiu denumit popular "aviatic" adica un alumimiu extrem de resistent la presiuni, socuri. (puteti urmarii testele de rezistenta efectuate lanternelor Olight de echipa OlightRomania abonandu-va la canalul nostru Youtube - karmaprotect1 sau dand like paginii noastre de Facebook - olightromania ). Cu cat dispersia caldurii se face mai eficient cu atat performantele lanternelor creste. Rezistenta dusa la extrem a lanternelor Olight se datoreaza in special formei speciale a corpului, a ranforsarilor atent introduse pentru a marii rezistenta la socuri si presiune mecanica ( urmarind testul de rezistenta efectuat de echipa noastra puteti observa aplicarea unei greutati de 26 tone pe corpul lanternei Olight M22 sau aplicarea unei greutati de aproape 2 tone peste o lanterna de buzunar).

Butoanele de operare - in functie de segmentul din care face parte lanterna, butoanele sunt special create si amplasate pentru a permite o utilizare simpla, rapida, eficace. Exista pentru fiecare segment in parte anumite caracteristici ale butoanelor astfel: pentru segmentul tactic / vanatoare - butonul principal ON/Off trebuie sa fie situat in spatele lanternei, butonul secundar este optional, in general este bine sa nu existe pentru a simplifica electronica lanternei si a marii fiabilitatea; pentru segmentul de paza / operatiuni speciale - trebuie sa existe un singur buton de dimensiuni mari, cu grip bun, din cauciuc amplasat lateral pentru a facilita operarea lanternei din pozitia normala de utilizare, operarea trebuie sa fie simpla, eficace, fiabilitate mare; introducerea altor butoane suplimentare face ca lanterna sa iasa din acest segment si sa fie incadrata in alta categorie; pentru segmentul edc, portabile, camping - Un buton de mici dimensiuni, amplasat lateral; pentru segmentul gadget, utilizare rara, colectie - este necesara amplasarea multor butoane, display lcd, si alte gadgeturi de acest tip ce face utilizarea laternei o placere, posibilitatea de a configura functii speciale sau configurarea altor led-uri suplimentare de diverse culori etc.

Sticla protectie - Din punct de vedere al opticii si al performantelor lanternei : este stiut ca la trecerea luminii printr-un geam lumina practic se imparte in doua, o parte trece prin geam iar o parte se reflecta, este ooprita de geam. Procentul de lumina ce trece printr-un geam trebuie sa fie cat mai mare. Olight foloseste o sticla de calitate foarte buna cu un procent extrem de mare al VLT. Din punct de vedere al rezistentei: geamul trebuie sa fie extrem de rezistent la zgarieturi, fixarea geamului trebuie sa fie una de tip flexibil (pentru a rezista la socuri) si sa asigure o etanseitate perfecta. Prezenta apei sau a particolelor de praf in interior poate influenta negativ functionarea lanternei si poate duce pana la deteriorarea partii electronice. Un simplu geam, o parte componenta aparent fara o importanta deosebita are un rol crucial din multe puncte de vedere in functionarea lanternei.

Optica. Este de 2 tipuri principale oglinda de reflexie sau optica de dispersie.

Oglinda de reflexie inseamna 80% din performantele oferite de lanterna. Ca sa intelegeti exact importanta acestei parti folosim un exemplu: lanterna Olight M2X (1020 lumeni, 810m distanta maxima iluminare, intensitate luminoasa 164.000cd). Daca scoatem oglinda o sa putem lumina cel mult 7m. Daca mutam pozitia fata de led cu numai 1 mm distanta de iluminare scade cu 50% adica 400m. Daca folosim o alta oglinda cu alt coeficient de reflexie (mai slab, sau cu imperfectiuni) dimensiunea punctului se modifica iar intensitatea luminoasa scade cu peste 60%. Deci 2 lanterne identice din punct de vedere al numarului de lumnei (puterea ledului) pot avea caracteristici total diferite, aplicatii total opuse etc. ( Lanternele M2X Olight si M1X Olight ambele alimentate cu un acumulator 18650 si putere de 1000 lumeni - M2X 810m, M1X 200m; M2X punct mic, M1X punct foarte mare).

Optica de dispersie se foloseste pe segmentul denumit "flood" (lanterne ce lumineaza o arie foarte mare). Este foarte complicat sa realizezi un produs in acest segment deoarece atunci cand se foloseste o oltica de dispersie pierderile sunt foarte mari, este extrem de complicat realizarea unei arii foarte mari de iluminare. Olight a reusit crearea a 2 lanterne de tip flood senzationale, SR mini si SR 96 concepte diferite, inovatoare, unice in lume.

LED-ul. Led-ul este practic sursa de lumina, "inima" lanternei. Cei mai mari producatori de led-uri din lume sunt: Cree, Nichia, Samsung, Osram. Un anumit tip de led poate fi configurat diferit in functie de alimentarea disponibila, de capacitatea lanternei de a disipa caldura si de domeniul de utilizare. Culoarea luminii este data in special de "dom-ul" (suprafata de silicon ce asezata peste led ce ajuta la dispersarea luminii). Acest silicon este tratat cu diverse solutii pentru a schimba culoarea luminii. Olight este primul producator de lanterne din lume ce a folosit tehnologia "dedome" la productia in masa, deci acum led-urile se pot impartii in 2 categorii: cu dome si fara dome. Ledurile fara dome sunt folosite pentru lanternele din segmentul "thrower" (aruncatoare, lanterne ce lumineaza distante foarte mari). Ledurile normale cu dome au foarte multe aplicatii, avand calitatea de agenera lumina pe mai multe directii.

Driver sau partea electronica. Este lesne de inteles ca aceasta parte este "creierul" lanternei, este partea ce ofera ledului puterea de care are nevoie, contine protectiile termice, modurile de functionare etc. Este partea ce configureaza in modul dorit de producator led-ul lanternei.

Baterii sau acumulatori. Sursa de energie necesara pentru aprinderea ledului.

Sisteme interne de disipare. Sunt diverse parti interne ce fac posibila disiparea caldurii produse de led si driver catre corpul exterior, si radiator. Aceste parti sunt in general confectionate din cupru sau aluminiu. De exemplu led-ul este fixat pe o placuta de cupru ce este prinsa de corpul lanternei.

Am incercat pe cat posibil sa explicam intr-un mod destul de basic, o sa revenim cu articole ce explica pe larg fiecare subansamblu. O lanterna desi aparent banala, imbina foate mullte subansamble tehnologice deosebite fapt ce confera acestor lanterne performante de exceptie.

Comentarii

Scrie Comentariu

Kpro.ro © 2019 | creat cu de unWeb.ro

Contact

Cu ce te putem ajuta?

Locația noastră

Str. Andrei Barseanu, nr.9, Bucuresti sector 3

0729.85.82.55 ; 031.805.66.74

Luni - Vineri : 14:30 - 18
Sâmbata: Închis
Duminică: Închis