Categorii Blog

Nu mai rata nicio ofertă !

Explicatie parametrii: lumeni si candele

2016-02-17 09:18:13 0 De: Kpro.ro Vizualizări: 1118
Explicatie parametrii: lumeni si candele

O lanterna led profesionala, produsa de o companie cat de cat serioasa foloseste standardul ANSI/NEMA FL1-2009 Standard. Pentru simplificare articolului o sa denumim in continuar acest standard: ANSI (denumire uzuala). Acest standard ne garanteaza anumite proceduri de masurare a caracteristicior, aceleasi conditii, valori etc.

 Atentie la producatorii de lanterne profesionale ce folosesc propriul standard de masurare (nu este eronat insa valorile sunt semnificativ mai mari) scopul fiind o politica de marketing ascunsa.

 O sa explicam pe intelesul tuturor acesti parametrii ansi.

 Valoarea cantitatii totale de lumina emise de led masurata in lumeni, sau cantitatea totala a luminii emisa de lanterna in toate directiile. Aceasta caracteristica, desi comuna, nu este definitorie in alegerea unei lanterne led. Aceasta masoara contitatea totala de lumina emisa de lanterna (lumina emisa de led ce trece de geamul de protectie); pentru a masura aceasta caracteristica este folosita o sfera, masuratorile incepand la 30s dupa aprinderea lanternei (pentru stabilizarea parametrilor). Este total eronat sa achizitionam o lanterna led alegand doar numarul mai mare de lumeni. Aceasta caracteristica trebuie corelata cu valarea intensitatii spotului luminos, autonomie etc.

 O explicatie simplista si concisa ar fi urmatoarea: daca avem multa lumina  difuzata in afara spotului luminos lanterna are un randament extrem de scazut, cu cat optica este mai eficienta randamentul lanternei creste. Putem sa va dam ca exemplu Lanterna Olight SR52UT (distanta iluminare 800m, 160.000 cd cu numai 1.100 lumeni) sau lanterna olight SR95UT ( 1.000m, 250.000 cd numai 1250lm). Din motive de etica si moralitate nu prezentam aceleasi performante de iluminare (distanta, numar de candele) ale unor altor lanterne din acelasi segment, performante similare sau mai mici obtinute cu valori ale intensitatii luminoase (lumeni) foarte mari, chiar duble. Nu este nici un avantaj in folosirea a multi lumeni, exista foarte multe dezavantaje: caldura mare (imposibilitatea de a lumina constant mai mult de 3min), autonomie mult mai mica etc.

 Cel mai important aspect este optica lanternei, calitatea geamului de protectie si implicit valoarea intensitatii spotului luminos, masurat in candele.

 In cazul unei lanterne profesionale din segmentul "aruncatoarelor" (thrower), lanterne led ce lumineaza distante foarte mari, cu cat numarul de candele este mai mare cu atat distanta de iluminare este mai mare. Distanta de iluminare se poate calcula folosind valoarea intensitatii spotului luminos.

 Aceasta caracteristica a unei lanterne denumite instensitatea spotului luminos, se foloseste un aparat denumit luxmetru, asezat la o distanta bine stabilita (nu are importanta, cu cat se aseaza mai departe va inregistra valori mai scazute). Valoarea finala a intensitatii, denumita "candela" se calculeza inmultind valoarea masurata  (lux) cu patratul distantei folosita la masurare.

 Astfel putem calcula distanta maxima la care lumineaza o lanterna in felul urmator:

 Daca dorim sa masuram pana unde lumineaza o lanterna cu o valoare de 0.25lux (de exemplu valoarea luminii produsa de luna plina). Impartim valoarea intensitatii (candela) la 0.25, scotand radacina patrata a rezultatului (radical din rezultat).

Comentarii

Scrie Comentariu

Kpro.ro © 2019 | creat cu de unWeb.ro

Contact

Cu ce te putem ajuta?

Locația noastră

Str. Andrei Barseanu, nr.9, Bucuresti sector 3

0729.85.82.55 ; 031.805.66.74

Luni - Vineri : 14:30 - 18
Sâmbata: Închis
Duminică: Închis